bellacom-letter

9 april 2020 - Kommunikation

Våga fråga hur de mår

Det är krisläge nu. Inte bara Corona som har spridit sig, utan även andra saker har ökat: Folk har blivit mer oroliga under de senaste två veckorna. Enligt en undersökning av Netigate (som tidningen Chef berättar om) är nästan var tredje person inom privat sektor orolig över att förlora sitt jobb. Inom offentlig sektor är det 13 procent.

Av de 2500 personer på 31 företag som har svarat på frågor om covid-19, jobbar många på distans. På bara två veckors mätningar syns en tydlig förändring. Den första mätveckan var de tre känslor kring distansarbete som hamnade i topp: 1. Effektiv, 2. Fokuserad och 3. Ensam. En vecka senare var ordningen en annan: 1. Ensam, 2. Effektiv och 3. Fokuserad.

Vi känner oss alltså mer och mer ensamma. Det här ställer krav på ledarskapet.

Istället för att fråga dina medarbetare hur det går – fråga hur de mår. Ta en fika online. Använd videomöte. Titta dem i ögonen. Våga fråga!!!


Vi har en påsk som väntar nu. Se till att du tankar dig själv med positiva saker, intryck, gemenskap och god mat. Men framför allt låt dina medarbetare, och andra du har omkring dig, få veta att du bryr dig.

Anna Bellman

© BellaCom Speaking Partner AB | Villkor