bellacom-letter

17 november 2020 - Kommunikation

Regeringen – bättre kan ni!

Allt kommunicerar. När regeringen ska ge sin viktigaste kommunikation så borde de väl veta att titta in i kameran och på sina medborgare?

Under gårdagens pressträff (16 november 2020) gav regeringen det allvarsamma och skarpa beskedet om hårdare restriktioner kring Covid-19: endast 8 personer får samlas samtidigt. Ett viktigt budskap som manar till eftertanke och som vill uppmuntra till allas gemensamma ansvar. Ett budskap som behöver föras fram med trovärdighet och tyngd. Men inte då.

Efter 9 månader med digital kommunikation och videomöten så hade väl regeringen kunnat bättre??? Det är taffligt och oproffesionellt. Statsminister Stefan Löfvén talade in i kamera och mikrofon, precis som Lena Hallengren och Per Bolund. Men inrikesminister Mikael Damberg verkar inte ha en aning om hur han ser ut på skärmen, sitter alldeles för nära kameran och vet inte vart kameran på hans dator är som han ska titta in i. Han flackar med blicken och ger ett otroligt virrigt intryck. Kunde inte någon ha väglett honom och gett honom ett par enkla tips?

Johan Carlsson från Folkhälsomyndigheten hade också behövt några tips. Hans dataskärm bländar hans uppsyn och hans glasögon är bara som två lampor. Det går inte att se hans ögon. Vilket är otroligt viktigt när vi vill tro på det någon säger.

Regeringen, här får ni tre gratis tips på hur ni bör hantera kamera och ljus när ni kommunicerar digitalt: 

Ögonkontakt
Möten på distans skapar just distans. Ett sätt att komma närmare den du vill nå är att alltid titta in i kameran. Även om du inte ser de andra deltagarna så ser de dina ögon och får ögonkontakt med dig. Du skapar kontakt.Här är det viktigt att hålla kameran på rätt nivå. I ögonhöjd. Undersökningar visar att om du har datorn/kameran på bordet framför dig så tittar du ner på dem du talar med, och det gör att du förlorar i trovärdighet. 

Så vill du att dina mötesdeltagare ska tro på det du säger: Ha kameran i ögonhöjd och titta in i kameran.

Bakgrund
För att störa så lite som möjligt så tänk på hur din bakgrund ser ut när du håller dina digitala möten. Ha en så ren bakgrund som möjligt med så få störande moment som möjligt. 

Använd ljus
För att synas så bra som möjligt, för att mötesdeltagarna ska se dina ögon och din mimik, så är ljuset ovärderligt. Sitt så att du har det naturliga ljuset från fönster framifrån. Om du sitter med ett fönster bakom dig så blir du mörk i ansiktet och det skapar distans. Men med ljuset framifrån syns du bättre. Förstärk gärna med extra lampor (ofta fungerar det bra med vanliga bords- eller golvlampor om du inte har digitala möten hela tiden och vill investera i professionella led-lampor för digitala möten) så att du får ljus från både höger och vänster.

Och om du har glasögon, kosta på dig lite dyrare glas med riktig antireflexbehandling. Testa också innan sändning hur lamporna reflekterar så att du kan justera dem och undvika att det blir fel.

Lycka till med era digitala möten framåt!
Fler tips? Kontakta mig.

Pressträffen kan du se här: https://www.youtube.com/watch?v=NSjik8P-LKk

Anna Bellman

© BellaCom Speaking Partner AB | Villkor