bellacom-letter

29 oktober 2020 - Presentationsteknik

Bli av med dina tics

Är du en sådan som använder utfyllnadsord som ”äh” och ”öh” för att du inte kan låta det vara tyst när du talar eller presenterar något inför andra? Kan det vara så att du till och med börjar dina meningar med det? 

Det är inte säkert att du vet om denna ovana, många har ingen aning. Och om du deltar i ett digitalt möte så märker du att denna ovana blir än mer förstärkt i det digitala mötet.

Det här är oerhört vanligt, 6 av 10 använder sig av utfyllnadsord. Något som är oerhört irriterande – för den som lyssnar. Dels för att det är en massa ljud som stör som inte fyller någon som helst funktion och som bara gör det svårare att lyssna och ta till sig det du vill säga, men också för att det förminskar dig och ditt budskap. Du uppfattas mindre trovärdig och vissa kan till och med uppfatta det som att du ljuger.

Om du vill veta om du är en av dessa personer, spela in en situation då du talar eller presenterar något, så får du höra själv. Det är också med den tekniken du enklast blir av med denna ovana.

I den här videon får du några tips på hur du blir av med dina tics. För det går, om du medvetet och metodiskt jobbar med det tar det inte mer än 30- 60 minuter. Lycka till!

Anna Bellman

© BellaCom Speaking Partner AB | Villkor